UMÓW 
SIĘ NA
WIZYTĘ

Jedz zdrowo i pamiętaj o zębach

odżywianie dieta zęby

Odżywianie to jeden z kluczowych elementów, który wpływa na stan naszego zdrowia. Prawidłowa, zbilansowana dieta, zawierająca produkty bogate w wartościowe składniki odżywcze pozwala zachować nasz organizm w dobrej formie i pomaga oprzeć się różnorodnym schorzeniom. Układając nasze menu musimy jednak pamiętać o wpływie konkretnych produktów na uzębienie. Przede wszystkim należy mieć na względzie te składniki, które sprzyjają próchnicy. W miarę możliwości powinniśmy wyeliminować je z naszego jadłospisu albo ograniczyć ich obecność.

Warzywa i owoce pełne witamin i minerałów. Pieczywo, produkty zbożowe, mięsa i nabiał, które dostarczają energii. Ciężkie i niekorzystne dla zdrowia tłuszcze. Tak w skrócie prezentują się kategorie żywności, które służą bądź szkodzą naszemu organizmowi. Oprócz wartości odżywczych zawartych w jedzeniu, pamiętać też trzeba o tych pokarmach, które nie są bez wpływu na nasze zęby.

Które produkty sprzyjają próchnicy?

Słodycze, miód, owoce cytrusowe, białe pieczywo, słodzone napoje czy płatki śniadaniowe. Te produkty są pełne łatwo przyswajalnych cukrów, takich jak glukoza, sacharoza, laktoza, fruktoza czy maltoza. Spośród nich sacharoza wysuwa się na pierwsze miejsca pod względem sprzyjaniu próchnicy. Dzieje się tak, ponieważ fermentuje i żywią się nią bakterie próchnicowe, tworząc doskonałe środowisko do niszczenia szkliwa zębów.

Wpływ na powstanie i rozwój próchnicy ma również to, jak długo sprzyjające jej substancje działają na zęby. Mniej szkodliwe pod tym względem są napoje, których szybciej pozbywamy się z jamy ustnej. Bardziej szkodzi kleista czy ciągnąca się forma pokarmów, która na dłużej osadza się na zębach. Tak jest np. w przypadku słodyczy, kandyzowanych owoców czy gum rozpuszczalnych.

Stan uzębienia pogarsza także kwasowość pokarmów. Dlatego najlepiej jest, gdy odczyn kwasowy w jamie ustnej ma wartość neutralną, czyli ok. 7 pH. Niekorzystane dla szkliwa są wartości poniżej 5,5 pH.

Co warto jeść

Na szczęście nie brakuje produktów żywnościowych, które nie będą pożywieniem dla bakterii próchnicowych, niszczących zęby. Bez obaw można jeść np. ziemniaki, marchewkę, paprykę, bakłażan, buraki, por, seler, brukselkę, brokuły, kukurydzę, melon, arbuz, oliwki, orzechy, świeże sery czy jajka.

Produkty, które niekorzystnie odbijają się na stanie uzębienia, oczywiście nie muszą zniknąć z naszego menu. Co więcej, w wielu przypadkach, jak np. owoce cytrusowe, byłoby to wręcz niewskazane. Spożywać należy je po prostu z umiarem i świadomością, że mogą zaszkodzić zębom i doprowadzić do próchnicy. Dlatego dużą wagę powinniśmy przykładać do higieny jamy ustnej, codziennych nawyków związanych z prawidłowym myciem zębów, używaniem odpowiednich past czy płynów do płukania.

Skonsultuj się ze stomatologiem

Nie wszystko leży jednak w naszych rękach, stąd też niezbędne są regularne wizyty u stomatologa. W ich trakcie specjalista sprawdzi stan naszego uzębienia, a w razie potrzeby szybko podejmie działania, związane np. z przeprowadzeniem leczenia zachowawczego. W porę wykryje również wszelkie zmiany, nie dopuszczając do pogorszenia sytuacji i konieczności wykonania poważniejszych zabiegów czy wręcz ekstrakcji.

Doświadczony i profesjonalny zespół Kołodent pomoże w każdym przypadku, a w czasie wizyty przekaże również cenne rady, związane m.in. z prawidłowym odżywianiem uwzględniającym wpływ jedzenia na stan zębów.

UDOSTĘPNIJ:

UDOSTĘPNIJ:

Szukaj

Najnowsze wpisy

UMÓW SIĘ NA WIZYTĘ:

Zadzwoń: +48 22 877 11 55